2010-11-18

Vad gör Räddningstjänsten åt inlåsta åldringar?

Vi nås nu av nyheten om att Socialstyrelsen inspekterat 100 demensboenden efter att "Piteåskandalen"  avslöjats i SVT:s Uppdrag granskning. I Piteå låstes de gamla in och personalen gick hem under natten. Det hela ledde till att de gamla var helt utelämnade åt sig själva och en del gick vilsna omkring och var till fara både för sig själva och för de andra boende.

Socialstyrelsens inspektion visar att mer är 60 % av de boenden man tittat på också låser in de äldre och lämnar dem övergivna.

Det hela är naturligtvis förfärligt och jag undrar vad Räddningstjänsten i dessa kommuner gör åt saken? Det kan inte vara tillåtet enligt Lagen om Skydd mot olyckor att ha det på det viset. Jag skulle gärna vilja se Räddningstjänstens tillsynsprotokoll i dessa fall. //

2 kommentarer:

Anonym sa...

Med tanke på att djurstallar inte får hållas låsta pga brandrisk och då svårigheter att evakuera djuren kan man ju fråga sig... men å andra sidan ska djur ha sällskap av en artfrände och få vistas utomhus dagligen, det senare i alla fall hästar... Övrig kommentar överflödig!

rolf ohlson sa...

Skall detta vara det som väntar oss på ålderns höst?