2012-08-18

Sveriges största rättsskandal

Nu har jag läst Hannes Råstams bok "Fallet Thomas Quick - Att skapa en seriemördare" och det är skrämmande läsning som handlar om den största rättsskandalen i svensk kriminalhistoria. Thomas Quick erkände 30 mord, blev fälld för åtta av dem, trots att ingen teknisk eller annan bevisning fanns i något av fallen. Det hela handlar verkligen om att skapa en seriemördare och flera personer bär ansvaret för detta.

I huvudrollerna förutom Quick är i alla rättegångarna samma personer: Åklagaren Christer van der Kvast, polismannen Seppo Penttinen, psykologen Birgitta Ståhle, psykiatern Sven-Åke Christiansson samt advokaten Claes Borgström. Samtliga "avrättas" i Råstams bok för att ha förmått en neddrogad mentalpatient att erkänna alla dessa mord. Till gänget hör också journalisten Gubb Jan Stigsson som tidigt valde sida och genom hundratals artiklar spred villfarelserna om Quick.

Som alla vet har Quick nu fått resning i de flesta av målen och de återstående väntas gå samma väg, dvs han kommer att frias för alla mål. Men som vanligt kommer ingen att ställas till svars.

Jag kan varmt rekommendera boken och väljer att citera ur den på sidan 398:

"- Där juridik och psykologi möts - de historierna är oemotståndliga. Att försöka förstå hur människor fungerar. Men om man väl förstått sig på Quick och varför han erkände, väntar ett ännu större mysterium: Seppo Penttinen, Christer van der Kvast, Claes Bogström, Birgitta Ståhle och Sven-Åke Christiansson. Hur de har kunnat vidmakthålla den här cirkusen, och turnera runt med Quick, som sluddrar, hög som ett hus, som inte ens har kunnat prata - men som ändå ska minnas i detalj vad som hände för femton år sedan. Där kan man ju prata om en psykologisk gåta. De är ändå välutbildade människor.

Leif GW Persson:

- Enbart polisutredningen i Quickfallet har gått på omkring 100 miljoner. På det kommer 10 - 20 poliser i Norge i åtta år. Lägg på vårdkostnader och rättegångskostnader och Borgströms arvode på fem mille och du är snart uppe i 200 miljoner. Och vad har man åstadkommit? Jo man har skyddat ett gäng riktiga mördare, och man har förnicklat och förgyllt en mytoman. Vad är det för jävla idioter som sitter och dömer? Och Borgströms agerande är obegripligt. Han är inte bara advokat, han är ganska duktig egentligen. Han måste ha dragit mössan djupt över ögonen. Men det är väl ett sätt att tjäna pengar. Det har jag sagt till honom, och då sade han upp bekantskapen.

När Sture Bergwall tog tillbaka sina erkännanden i TV hördes först ett antal kritiska motröster i övriga medier. Såväl van der Kvast som Borgström verkade säkra på att Hannes Råstams granskning inte skulle göra någon skillnad.

Därefter har de flesta tvivlarna tystnat, i takt med att resningsansökan efter resningsansökan har gått igenom"  //

2 kommentarer:

Anonym sa...

Gunnar
hoppas någon gör en film om detta också. För så ruskigt är det...

Batteristen

Anonym sa...

Hannes Råstam skriver,
"De är ändå välutbildade människor"
Det är ju återigen nu så att utbildning inte har så
mycket med förstånd att göra, det bevisas dagligen.

Tänk efter först.